Onderwerpen: Visie

De belangrijkste vraag die ik Rio de Bio stelde was: Hoe komt er meer ondernemerschap in de winkel?

Er zijn eigenlijk maar weinig winkels waarvan het je wat kan schelen of ze er zijn of niet. Rio de Bio is zo’n winkel waarvan ik het echt jammer zou vinden als hij er niet meer zou zijn. Voor wie er nog nooit geweest is: het is een kruising tussen een delicatessewinkel en een biowinkel. Helaas is de winkel in zwaar weer beland. In dit artikel geef ik 10 tips hoe ze weer de weg omhoog kunnen vinden.

Rio de Bio Utrecht
De gevel van de beste biologische winkel in Utrecht: Rio de Bio
Enige tijd geleden lagen er in de winkel ineens briefjes waarin stond dat het niet goed ging met de winkel en dat je lid kon worden van de Food Commity. Er stond ook een uitnodiging om te komen naar één van de 2 avonden.

Op de avond is besproken dat de winkel de afgelopen 2 jaar een flink verlies heeft geleden. Door over te stappen van een gewone winkel in coöperatievorm naar een Food Community zou de slechte financiële situatie omgebogen kunnen worden. Doel is om voor de zomer €25.000,- aan ledenbijdragen binnen te halen. Dat zijn dus 250 leden die voor €100,- per jaar deelnemen.

Op de avond werd duidelijk dat de nood echt aan de man is. De reddingsoperatie om het eigen vermogen op te bouwen en daarmee de schulden af te bouwen is bittere noodzaak. Ik sta hier ook zeker achter. De belangrijkste vraag die ik die avond stelde werd alleen niet beantwoord: Hoe komt er meer ondernemerschap in de winkel?

Als je de schuldenlast omlaag brengt, maar niets doet aan het ondernemerschap, dan blijf je nog steeds zitten met een winkel die nauwelijks rendement heeft. Als er dan een koelkast kapot gaat dan kun je direct weer gaan lenen. Voor je het weet ben je dan weer in dezelfde situatie waarin je nu bent.

De medewerkers, het visitekaartje van je winkel

Al 2 jaar is Rio de Bio een coöperatie: eigendom van de medewerkers dus. Het spijt me, maar ik merk het niet aan de mensen die in de winkel werken. Terwijl het water ze aan de lippen staat!

Als je de winkel wilt redden dan moet je ook kijken naar wie er goed werk levert en wie niet. Als klant ben je soms deel van discussies over wie er nu wel en niet mag lunchen. Soms zijn schappen niet op tijd bijgevuld. Sommige medewerkers werken echt in een tergend langzaam tempo.

Een winkel is geen werkgelegenheidsproject, maar daar lijkt het af en toe wel op. Als de winkel een overlevingskans wil hebben, moet er van een paar medewerkers echt afscheid genomen worden.

Een winkel is een plek om producten aan klanten te verkopen. Als je een vraag hebt krijg je een prima antwoord, maar je krijgt nooit spontaan iets aangeboden of een tip. Winkelmedewerkers in een winkel als Rio de Bio maken juist klanten blij door ze te verrassen met leuke en lekkere tips. Dit zorgt voor een hogere omzet en blije klanten.

Communiceer actief met de klanten

Op de klantenavonden blijkt hoe zeer klanten betrokken zijn bij Rio de Bio. Dat is echt heel bijzonder. Vanuit de winkel gebeurt er nu weinig om dit te versterken. Op de website blijkt dat er een e-mail nieuwsbrief is. Je krijgt in de winkel nergens de uitnodiging om je in te schrijven voor deze nieuwsbrief.

Maar ze kunnen het dus wél. Kijk maar eens naar de leuke Facebook pagina. Daar staan de goede berichten zoals: Hoera! De eerste kersen van het seizoen (uit de Betuwe) zijn binnen!

Dat hoor ik graag, per e-mail, maar ook als je in de winkel staat. In de winkel is ook nergens zichtbaar dat Rio de Bio een Facebook pagina heeft. Er ligt bij die kersen wel een bordje, maar er is niemand die je er nog een keer extra op wijst. Een gemiste kans voor extra omzet.

Door een wekelijkse nieuwsbrief kan Rio de Bio laten weten wat ze nu weer voor moois binnen gekregen hebben. Je krijgt dan als klant een extra reden om naar de winkel te komen. En als je er toch bent… doe je meteen wat extra boodschappen.

Aanbiedingen: Wie maakt me los!

Iedereen is gevoelig voor aanbiedingen. Zelfs kopers van biologische producten. Er zou veel meer met aanbiedingen gewerkt kunnen worden. Enkele ideeën: product van de week/maand. Volumeverpakkingen die achter staan: 10 halen 8 betalen. Producten tegen de datum die voor een grabbelprijs bij de leverancier gekocht kunnen worden.

Verbeter de service, want op prijs win je het nooit

Grotere bestellingen zou Rio de Bio kunnen bezorgen. Boven de €100,- gratis. In de Adelaarstraat kun je heel moeilijk parkeren. Het resultaat is dat de boodschappenmand nu gevuld zal worden tot hij nog wel op de fiets vervoerd kan worden. Voor grote inkopen ga je dus gewoon naar de supermarkt.

Nu zie ik soms mensen op de fiets een zak potgrond vervoeren. Een paar flessen schoonmaakmiddel kun je ook nauwelijks vervoeren als je nog wat andere boodschappen nodig hebt.

Kijk kritisch naar het assortiment

Is het echt nodig om 100 soorten thee te verkopen? Of asperges in een pot? Ik kan natuurlijk niet zien of iets wel of niet verkoopt en al helemaal niet of er marge op zit of niet. Toch heb ik sterk de indruk dat het echt allemaal veel beter kan.

Het assortiment van Rio de Bio zweeft tussen een reformwinkel met koekjes van De Rit en Tartex broodsmeersel en een delicatessewinkel met heerlijke en prachtig vormgegeven koekjes van Island Bakeries. Als je deze koekjes blind laat proeven zal iedereen voor de koekjes van Island Bakeries kiezen.

Benut de vloeroppervlakte veel beter

Een winkel heeft vaak een flinke huur. Een van de kerncijfers van veel winkels is dan ook de omzet per m2. Die kan bij Rio de Bio zeker omhoog.

Er zijn 3 vitrines waar kaas in ligt:

  1. Boven de melk liggen grote kazen die waarschijnlijk later in verkoopbare stukken gesneden worden?
  2. In een vitrine met vleesbeleg, een beetje kant en klaar, salades om op brood te smeren. En dus vele stukken kaas voor op brood.
  3. Rechts van het brood is een aparte vitrine met stukjes borrelkaas voor op een kaasplankje.

Het is nogal veel kaas voor zo’n klein vloeroppervlak. Vooral die aparte borrelkaasvitrine neemt heel veel vloeroppervlak in die veel beter benut kan worden. Als de hoeveelheid kaas iets ingekrompen wordt kun je vast en zeker terug naar 2 kaaslocaties. De vrijgekomen ruimte kun je vullen met een aanvulling op het assortiment of met iets anders wat gekoeld moet worden, maar daarover zometeen meer.

Achter de toonbank hangt een sfeervol schilderij met een artisjok en rozemarijn. Een mooi ding maar het is ook gewoon verkoopoppervlakte waar je nu niets mee doet. Zonde want hier staan mensen te wachten en ze kijken er dus naar. Supermarkten maken veel winst met kassakoopjes en dit zou Rio de Bio ook gewoon kunnen doen. Bij een goede Shell benzinepomp vragen ze altijd: em>We hebben een hele mooie aanbieding van 2 Snickers voor €1,-. Dat kan Rio de Bio ook doen.

Maak achter de kassa tot aan het plafond plankjes van 10 tot 15 centimeter diep. Hier komt het product van de week of maand. Leveranciers kunnen hier schapruimte kopen. Ze mogen betalen met korting. Die korting is voor een deel de aanbieding naar klanten en voor een ander deel gewoon extra marge voor Rio de Bio.

Omfietsbrood: één van de schatten van Rio de Bio

Ken je de term: omfietswijn? Dat is wijn waar je voor omfietst, zo lekker is het. Rio de Bio heeft omfietsbrood. Iedereen die bij ons een boterham eet vraagt: Waar komt dit lekkere brood vandaan?

Uit dit brood is veel meer omzet te halen:

  • Na jaren kwam ik erachter dat je ook een bevroren brood kunt kopen om zelf af te bakken. Hang een bordje op: Brood om zelf af te bakken? Wij verkopen het u graag! Vraag ernaar!
  • Lekker brood snijdt je zelf. Verkoop dus direct de broodsnijder op Marktplaats. Levert zo een paar honderd euro op en er komt weer verkoopoppervlakte vrij
  • Nu kun je voor sluitingstijd alleen gesneden brood kopen. Handig voor de medewerker, want dan kun je alvast schoonmaken en ben je vroeg klaar. Maar dus niet voor de klant. Blijf tot sluitingstijd top kwaliteit brood verkopen. Voor de duidelijkheid: dat is dus ongesneden.
  • Zorg dat de koek op voorraad is. De lekkerste gevulde koeken ter wereld liggen bij Rio de Bio. Als ze er tenminste zijn. Vaak is dit niet het geval. Hetzelfde kun je doen voor croissantjes etc.

Kant en klaar maaltijden

Bij Rio de Bio kun je wel een paar kant en klaar maaltijden kopen, maar het aanbod is mager. Wat er wel ligt ziet er niet lekker uit. Als er bij supermarkten ergens een mooie marge op zit, dan is het op kant en klaar maaltijden. De ingrediënten voor lasagne kosten heel weinig maar een kant en klaar lasagne kost veel meer. Het is bijna allemaal marge.

Hier laat Rio de Bio echt wat liggen. Het mooie is: de kant en klaar maaltijden kunnen mooi getoond worden in de kaasvitrine die we toch al leeg zouden ruimen.

Ruimere openingstijden = meer omzet

Als je tot een uur of zes werkt buiten Utrecht dan kun je door de weeks geen boodschappen doen bij Rio de Bio, maar wel op 800 meter afstand bij Ekoplaza. Toegegeven, dat is een veel minder leuke winkel met een supermarkt-achtige kilheid, maar ze zijn wél tot 20:00 open en Rio de Bio tot 18:30. Ekoplaza is ook op zondag open…

Die naam… Rio de Bio

Ik heb het altijd een Harry de Parry naam gevonden. Nu er toch een nieuwe start komt hoop ik dat er ook een serieuze naam komt. De winkel moet het van mond tot mond reclame hebben. Als je de winkel aanbeveelt heb je het eerst over al het goede aan de winkel. Met lichte gêne vertel je daarna de naam van de winkel: Rio de Bio… maar ze hebben echt hele lekkere dingen hoor!

Ondanks alle verbeteringen die ik graag in de winkel terug zie, is Rio de Bio mijn favoriete winkel. Ze kunnen wat steun gebruiken, dus koop ze leeg en ga naar:
Rio de Bio
Adelaarstraat 48
3514 CG Utrecht
030 272 3323

Of word lid van de Coöperatieve food community.
Ik ben in ieder geval net lid geworden voor €100,-. Een druppel op de gloeiende plaat maar als veel klanten meedoen, geeft het in ieder geval een beetje lucht. Hopelijk geeft dit artikel de inspiratie om ook commercieel succesvol te zijn.

Vond je dit interessant?

Ontvang automatisch een mailtje wanneer er een nieuw artikel wordt geplaatst. Je e-mailadres wordt alleen hiervoor gebruikt.