Onderwerpen: Visie

Nobody ever got fired for buying IBM equipment.

Bij een groot bedrijf stelde ik voor om een simpel (en gratis) open source-systeem te gebruiken voor de nieuwe site. Mijn manager keek me aan en zei: “Okke, olifanten doen het met olifanten.” Hij had gelijk. Corporate bedrijven werken met corporate leveranciers. Jammer, want ik werk veel liever met de beste in plaats van de grootste. Drie tips hoe je zelfs binnen een groot bedrijf met kleinere en slimmere leveranciers of producten kunt werken.

Parende olifanten
Olifanten doen het met olifanten, foto van Richard Lowkes
Grote bedrijven spelen vaak niet om te winnen, maar proberen vooral om niet te verliezen. Angst in combinatie met luiheid zorgen voor weinig vernieuwing. Grote fabrikanten en leveranciers spelen hier handig op in. Er is zelfs een term voor, namelijk FUD-marketing: (Fear, Uncertainty en Doubt). En bekend is de uitspraak: “Nobody ever got fired for buying IBM equipment”. Inkoopafdelingen kopen daarom liever een bekend duurder merk in dan een onbekender, maar beter product of dienst.

3 Tips om toch met die kleine leverancier te mogen werken:

  1. Begin bij de afdeling inkoop
  2. Leg je zorgen, je problemen en je uitdaging bij de afdeling Inkoop neer. Geef aan wat je mist bij bestaande leveranciers en vraag of ze willen meehelpen om een oplossing te vinden. Kortom: trek samen op. De grootste problemen en vertragingen ontstaan door zelf een nieuwe leverancier te vinden en een samenwerking aan te gaan. Op het allerlaatste moment moet de afdeling inkoop alleen nog even het contract rondmaken en in alle administratieve systemen zetten. Jouw verzoek komt dan 100% zeker onder op de stapel te liggen en dat is dan echt je eigen domme schuld. Dit voorkom je door op tijd de samenwerking op te zoeken.

  3. Laat zien waarom de leverancier of het product speciaal is
  4. Nodig de leverancier uit. Bewijs het specialisme met een case van de leverancier. Bij een ander groot bedrijf heeft het bedrijf xxx gedaan en waren de resultaten geweldig. Bied ook een referentie aan die inkoop zelf kan bellen. Benadruk dat je de leverancier alleen wilt inzetten voor een specialisme. Een kleine leverancier kan toch het bulkwerk van de standaard preferred supplier niet aan. Je probeert dus NIET een bestaande leverancier te vervangen.

  5. Test of doe een pilot
  6. Spreek in samenwerking met inkoop en de leverancier een pilot of test af. Je mag bijvoorbeeld een product 3 maanden testen of je laat ze een klein project doen. Spreek van tevoren de gewenste resultaten af en evalueer ze ook samen met inkoop. Dit is niet alleen belangrijk om te zorgen dat inkoop meewerkt, maar is ook belangrijk voor jezelf. Je wilt toch zelf ook weten of die nieuwe leverancier of dat nieuwe product echt veel beter is?

Heb jij tips om binnen een grote organisatie met de beste in plaats van de grootste te kunnen werken? Mail okke@okkeamerongen.nl.

Vond je dit interessant?

Ontvang automatisch een mailtje wanneer er een nieuw artikel wordt geplaatst. Je e-mailadres wordt alleen hiervoor gebruikt.