Onderwerpen: In de praktijk

Nieuwe medewerkers leren in de praktijk van de ervaren krachten op de werkvloer. Dit is cruciaal om de kwaliteit te waarborgen.

Veel spullen gebruik je achteloos. Maar er zijn ook spullen die je opvallen. Op de foto zie je een trui van 9 jaar oud van het merk Roberto Collina. Deze trui is nog steeds prachtig. Een heel verschil met andere truien die na een paar jaar echt ‘op’ zijn. Ik wilde graag weten hoe dit kwam en besloot dit bedrijf te bezoeken.
 
 

Trui van Roberto Collina
Een 9 jaar oude trui van Roberto Collina – nog steeds prachtig!
Cris in Utrecht is een winkel met prachtige kleding waar ze je ook nog eens super goed helpen. Van Cris had ik al veel gehoord over dit bedrijf. In de jaren tachtig was Roberto Collina een breifabriek die produceerde voor beroemde modemerken. Totdat deze merken de productie naar Azië verplaatsten om kosten te besparen.

Eigenaar Roberto Collina besloot toen om het roer om te gooien en onder eigen merknaam te produceren. Zo waren ze niet langer afhankelijk van de grillen van steeds groter wordende modeconcerns. Deze stap heeft gelukkig goed uitgepakt want het merk loopt goed. Cris wilde graag helpen om een afspraak te maken en eind oktober was het zover. Maandagochtend 22 oktober was ik van harte welkom. Sara Mazzanti zou in Crevalcore in Italië een rondleiding verzorgen.

Van een breifabriek had ik toch een wat romantischer beeld. Maar Roberto Collina blijkt in een standaard bedrijfsgebouw te zitten op een industrieterrein. Van binnen is er gelukkig veel te zien! Sara laat ons de ruimte zien waar de collectie voor het nieuwe jaar in de maak is. Op een soort moodboards worden met prikkers en plakband zaken geprikt en geplakt ter inspiratie.

Proefmodel maken bij Roberto Collina
Een medewerker maakt een proefmodel

Wat ze boven bedenken, gaan ze beneden maken. Van elk model worden twee exemplaren gemaakt op mooie ouderwetse industriële breimachines. De echte productie besteden ze vervolgens uit aan kleinere breifabrieken in de buurt. Deze fabriekjes krijgen een exemplaar hoe het moet worden. Daarnaast krijgen ze het gewicht in wol voor het aantal truien. Elk fabriekje heeft weer zijn eigen specialiteit en krijgt dus ook alleen de opdrachten om te maken waar ze goed in zijn.

Kwaliteitscontrole bij Roberto Collina
Kwaliteitscontrole bij Roberto Collina
De kwaliteit van de oplevering controleren ze vervolgens aan de hand van het exemplaar dat ze zelf gehouden hebben. Op de foto zie je een paspop met fel licht erin. Hierdoor zijn gaten te zien die je met het blote oog niet goed ziet. Met rode plakkers worden fouten aangegeven. Ze doen een grote steekproef waardoor ze weten dat wat ze aan handelaren en winkels uitleveren aan de kwaliteitsstandaarden voldoet. Als de kwaliteit niet in orde is sturen ze de bestelling terug naar de fabriek.

In de fabriek valt op dat er heel veel jonge mensen werken. Op mijn vraag of er een opleiding is om industrieel te leren breien moeten ze lachen. Nieuwe medewerkers leren in de praktijk van de ervaren krachten op de werkvloer. Dit is ook weer een manier om de kwaliteit te waarborgen.

De geheimen van Roberto Collina:

  1. focus op kwaliteit
  2. een netwerk van specialisten voor de productie
  3. tijdloos ontwerp en kwaliteit
  4. kwaliteitscontrole
  5. opleiding van eigen talent

Kijk een naar je eigen organisatie. Een aantal elementen zijn zeker op jouw organisatie toe te passen. Ze leiden tot klanten die echt fans zijn, net zoals ik dat van Roberto Collina ben.

Cris wil ik ontzettend bedanken voor zijn hulp bij het maken van de afspraak. Ook Sara van Robert Collina wil ik graag bedanken.

Benieuwd naar deze mooie truien? Kom ze zeker en keer passen bij:
Cris
Springweg 7A
3511 VH Utrecht
of kijk op de website van Cris.

Vond je dit interessant?

Ontvang automatisch een mailtje wanneer er een nieuw artikel wordt geplaatst. Je e-mailadres wordt alleen hiervoor gebruikt.